Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

HELLASTAT: 30% αυξημένος ο τζίρος στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων το 2011


Αγροτική Ανάπτυξη
Eνισχυμένος κατά 30% ήταν ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων καλλιέργειας, επεξεργασίας και χονδρικής εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Hellastat.
Εκτιμάται ότι στο σύνολο της χώρας καλλιεργήθηκαν περίπου 9 εκατ. στρέμματα δημητριακών, από τα οποία τα 6 εκατ. ήταν σιτηρά, ενώ ιδιαίτερα υψηλές ήταν και οι στρεμματικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellastat, ενδεικτικά η τιμή του σκληρού σίτου έφτασε τα 27 λεπτά το κιλό, του καλαμποκιού τα 24 λεπτά το κιλό, ενώ το βαμβάκι κυμάνθηκε σε ιστορικά υψηλά (52-53 λεπτά) λόγω της ελλειμματικής παγκόσμιας παραγωγής.
«Το 2011 οι τιμές σε βασικά γεωργικά προϊόντα και δημητριακά αυξήθηκαν σημαντικά υπό την επίδραση ευνοϊκών διεθνών συνθηκών (χαμηλά αποθέματα και παραγωγή, υψηλή ζήτηση), ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και παραγόμενες ποσότητες αυξήθηκαν, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο στην αξία αγοράς του κλάδου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, για το 2012 η εταιρεία εκτιμάται ότι οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα με τη φετινή παραγωγή στα σιτηρά είναι μειωμένη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και του υψηλού κόστους των εισροών που επιβαρύνουν το γεωργικό εισόδημα.
H Hellastat θεωρεί σημαντική εξέλιξη για τον ευρύτερο κλάδο αποτελεί η ψήφιση του Ν. 4015/2011 «ο οποίος θεσπίζει νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.»
Τι έδειξε η Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου:
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 89 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
  • Το δείγμα των εταιρειών καλλιέργειας, επεξεργασίας και χονδρικής εμπορίας αγροτικών προϊόντων το 2011 σημείωσε άνοδο του Κύκλου Εργασιών του κατά 30%. Η μέση μεταβολή διαμορφώθηκε σε 10% (έναντι +6,8% για την τελευταία τριετία).
  • Σε αντιδιαστολή, τα συνολικά ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 7%, στα €47,57 εκατ., ενώ σημαντική θεωρείται η κάμψη στα ΚΠΦ (-80%, στα €4,21 εκατ.).
  • 6 στις 10 επιχειρήσεις ήταν κερδοφόρες, όμως τα ΚΠΦ του 54% αυτών εμφάνισαν κάμψη.
  • Το λειτουργικό περιθώριο υποχώρησε σε 6,6%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ σχηματίστηκε σε μόλις 0,4%.
- Η γενική και άμεση ρευστότητα διαμορφώθηκαν σε 1,17 και 0,89 αντίστοιχα.
- Ο Εμπορικός Κύκλος διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο (76 ημέρες).
- Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε ελαφρώς σε 1,7 προς 1, μετά από μια τριετία βελτίωσης.
- Τα χαμηλά και μειούμενα περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν τη μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (1,4% το 2011, από 4,1% το προηγούμενο έτος).

Πηγή: epixeiro.info

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money