Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Το άσθμα υποχωρεί πιο εύκολα στα αγόρια

Το άσθμα υποχωρεί πιο εύκολα στα αγόρια
Είναι γνωστό από επιδημιολογικά στοιχεία πως στην παιδική ηλικία τα αγόρια αναπτύσσουν πιο συχνά άσθμα από ότι τα κορίτσια. Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα αγόρια είναι και τα περισσότερα που θα ξεπεράσουν τα συμπτώματα της νόσου κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, πρόκειται να συμβάλουν στην επίλυση του μυστηρίου που αφορά στην ηλικία, το φύλο και της διαφορές στη «φυσική ιστορία» του παιδικού άσθματος, εξηγεί ο υπεύθυνος της έρευνας.

«Η σύσπαση των βρόγχων που προκαλεί το βασικό σύμπτωμα του άσθματος, τη δύσπνοια, ίσως αποτελεί και τον κύριο λόγο που τα κορίτσια εμφανίζουν άσθμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας» λέει η Δρ Κέλαν Ταντίσιρα, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η ίδια μελέτησε 1.041 παιδιά τα οποία εμφάνιζαν ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα άσθματος, ηλικίας από 5 έως 12 ετών και τα υπέβαλε σε διάφορες δοκιμασίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από την ηλικία των 11 και πάνω, τα συμπτώματα των υπερ-δραστήριων αεραγωγών που συσπώνται και σταματούν την αναπνοή έφθιναν σε αγόρια και κορίτσια και η μέση εμφάνιση δύσπνοιας ήταν περίπου η ίδια και στα δύο φύλα.

Κατά τη διάρκεια έναρξης της εφηβείας, τα συμπτώματα έφθιναν στα κορίτσια και στα αγόρια, αλλά ήταν περισσότερο δύσκολα να ξεπεραστεί η κρίση από το «αδύναμο» φύλο.

«Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα» λέει ο Δρ Ζόριτ Γκέριτσεν, από το Νοσοκομείο Παίδων «Βεατρίκη» της Ολλανδίας, ο οποίος δημοσίευσε το ερμηνευτικό σχόλιο της έρευνας.

Σύμφωνα την Ταντίσιρα, από τη μελέτη που έγινε δεν ήταν σαφές γιατί προ και μετά τη συχνότητα εμφάνισης του άσθματος στην εφηβεία υπήρχαν διαφορετικές αντιδράσεις σε κορίτσια και τα αγόρια και επίσης γιατί τα συμπτώματα της νόσου κατά την ανάπτυξη ήταν πιο εύκολο να ξεπεραστούν συχνότερα από τα αγόρια παρά από τα κορίτσια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να μην έχει ξεκαθαριστεί η φυσιολογία που προκαλεί την εμμένουσα δύσπνοια στα κορίτσια και ίσως να σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες, αφού η γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη, η οποία αυξάνει σε κορίτσια κατά την εφηβεία, αποτρέπει από τη διάνοιξη των αεραγωγών οι οποίοι έχουν κλείσει (κρίση άσθματος). Εξάλλου το ίδιο σύμπτωμα εμφανίζεται συχνότερα και σε γυναίκες που βρίσκονται φάση εμμηνόπαυσης.

Από την άλλη πλευρά, η τεστοστερόνη, η οποία είναι αυξημένη σε αγόρια κατά την εφηβεία, έχει συσχετισθεί με τη χαλάρωση των λείων μυών, οι οποίες προκαλούν τη διάνοιξη των αεραγωγών στη φάση της κρίσης.

Πηγή:tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money