Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Το παζλ της δικής μας γενιάς


Άρθρο του Σάκη Ιωαννίδη

Το παζλ της δικής  μας γενιάς

Ολοκλήρωσα  την Κυριακή ένα πρώτο κύκλο  συζητήσεων με νέους ανθρώπους από αρκετές πόλεις της Ελλάδας, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά το πάθος και τη διάθεση να προσφέρουν στην κοινωνία. Τη θέληση και την όρεξη να δουν την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των ιδεών.
Κομμάτια  του ίδιου παζλ, με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινή αναφορά στις ίδιες αξίες. Γι’αυτές μιλήσαμε και συμφωνήσαμε σε ένα πράγμα. Να συνεχίσουμε. Να πάμε παρακάτω. Να κάνουμε ακόμα περισσότερες ιδέες μας πράξη και να δώσουμε την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους να συμμετέχουν. Γιατί η νέα κοινωνική πραγματικότητα που έχουμε ανάγκη, αυτό απαιτεί. Συμμετοχικότητα, πλουραλισμό, λογοδοσία.
Τη  σημερινή μιζέρια πρέπει άμεσα να την αφήσουμε πίσω. Ναι, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, η αβεβαιότητα  είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αλλά δε μπορούμε να μείνουμε εκεί. Χάρηκα όταν ο Χρήστος από τη Λάρισα μου μίλησε για το «επιχειρώ» και τις προτάσεις για νέες προοπτικές και περισσότερες θέσεις εργασίας, που κάναμε από τη Ζάκυνθο. Αλλά δε μπορούμε να μείνουμε μόνο σ’ αυτά. Οι κουβέντες στις παρέες μας, άλλωστε, περιστρέφονται γύρω από την οικονομία και την πολιτική. Και όσοι, έστω και σε επίπεδο νεολαίας, ζούμε μια πολιτική καθημερινότητα, οφείλουμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στους συνομηλίκους μας. Την απογοήτευσή τους για την ποιότητα της πολιτικής σήμερα, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει πρώτα να υπερνικήσουμε.
Δε  χρειάζονται πολλά λόγια. Η Πατρίδα ζει από το 2009 μία θλιβερή πραγματικότητα και οι φίλοι μας που άλλοτε έφευγαν για ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και μετά επέστρεφαν εδώ για να βρουν δουλειά, δεν  το κάνουν πια. Το σημαντικότερο κεφάλαιο αυτού του τόπου, το ανθρώπινο, χάνεται γιατί εδώ κάποιοι φρόντισαν  να του κλείσουν τις πόρτες. Μαζί μ’ αυτό χάνεται φυσικά και το κοινωνικό  κεφάλαιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία γενιά ανθρώπων μορφωμένη, δραστήρια  και κοινωνικά ενεργή. Ευθύνες  για την κατάσταση αυτή έχουν  πολλοί και μεταξύ άλλων και ο  δικός μας χώρος. Υιοθέτησε τα στρογγυλέματα και εγκλωβίστηκε σε φοβίες. Άφησε τη νέα γενιά έρμαιο στις αριστερές ιδεοληψίες και τα στερεότυπα του παρελθόντος.
Το  Αύριο όμως είναι αυτό που μας  περιμένει και μας έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε. Ένα Αύριο στο οποίο η λογική του χθες δεν χωράει. Η εποχή του «μάγκα νεαρού» με τις γνωριμίες που έστηνε καριέρα με κρατικό χρήμα και «παρεούλες» έχει περάσει. Σήμερα, η μαγκιά είναι να πάρεις την τύχη στα χέρια σου και να μετρήσεις τις δυνάμεις σου.
Να διεκδικήσουμε  όλα όσα μας στέρησαν, με βασικό μας όπλο τα πολιτικά επιχειρήματα. Την ίδια την Πολιτική.
Τώρα, που η μεγάλη ανηφόρα πέρασε και  η χώρα βγαίνει από την κρίση  πρέπει να βγούμε μπροστά. Να διεκδικήσουμε  όλα όσα μας στέρησαν, με βασικό μας όπλο τα πολιτικά επιχειρήματα. Την ίδια την Πολιτική. Μία έννοια παρεξηγημένη και υποβαθμισμένη, που  σήμερα όμως, έχει μεταμορφωθεί σε τεράστια πρόκληση. Σε μια πρόκληση, που συζητώντας με φίλους από όλη την Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Κι αυτό με γέμισε αισιοδοξία. Γιατί  πλέον η δική μας γενιά δε μένει μόνο στα λόγια. Λέει τη γνώμη της ξεκάθαρα και δίνει μάχες για όσα πιστεύει: τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και την ΟΝΝΕΔ στην κοινωνία.
Και αυτό είναι τελικά η μεγαλύτερη επιβράβευση. Να βλέπεις, σε κάθε πόλη, τη δική σου γενιά έτοιμη να πάρει τη χώρα στα χέρια της, διαθέτοντας κάτι που τη διαφοροποιεί σημαντικά από τους μεγαλύτερους. Διαφορετική κουλτούρα.
Το  παζλ, λοιπόν, της επόμενης μέρας δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο ιδέες, θέληση και ωραία λόγια. Χρειάζεται τόλμη, περισσότερη δουλειά και πίστη στις δικές μας δυνάμεις. Μπορούμε και θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.

Πηγή: sakisioannidis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money