Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Πέντε προγράμματα δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Εθνική


Προγράμματα
Δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για κεφάλαια κίνησης ή επενδύσεις προωθεί η Εθνική Τράπεζα, μέσα από πέντε διαφορετικά προγράμματα, που συγχρηματοδοτούνται είτε από το ΕΣΠΑ είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Προτεραιότητα αποκτούν τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, μετά και την απεμπλοκή των κονδυλίων που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αποδεσμεύοντας πόρους από προγράμματα με χαμηλή απορροφητικότητα πόρων. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων αναμένεται η περικοπή του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα των νέων», ο προϋπολογισμός του οποίου περιορίζεται στα 6 εκατ. ευρώ από τα 90 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, ενώ το επιτόκιο, μετά την αλλαγή της σχέσης συνεπένδυσης με το ΕΤΕΑΝ, μειώνεται στο 3,25%. Τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για δανειοδοτήσεις αποκλειστικά για κεφάλαια κίνησης, που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης τις προσεχείς ημέρες.
Προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα έχει επίσης το πρόγραμμα για την έκδοση εγγυητικών επιστολών, με την εγγύηση του 50% από την ΕΤΕΑΝ, το οποίο επιτρέπει την έκδοση επιστολών υπέρ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 10.000 έως 150.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Πρόσφατα ενεργοποιήθηκε επίσης η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων έως 12,5 εκατ. ευρώ ανά επένδυση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μειωμένο κόστος.
Εως τον Αύγουστο του 2013 «τρέχει» επίσης το πρόγραμμα «Θεματικός τουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες υποδομές και εφαρμογές» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από 50.000 έως 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση στους παραπάνω τομείς. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,67%, σταθερό για όλη τη διάρκεια της χρηματοδότησης, και τα διαθέσιμα κονδύλια αφορούν στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, ενώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες τα ποσά έχουν εξαντληθεί.
Με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια που ξεκινούν από 2,80% δανειοδοτούνται επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας «Jeremie». Στόχος είναι η χρηματοδότηση από 25.000 έως 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς. Η διάρκεια του δανείου για κεφάλαια κίνησης είναι έως τέσσερα χρόνια, ενώ για χρηματοδοτήσεις παγίων η διάρκεια φθάνει τα οκτώ χρόνια.
Πηγή:epixeiro.info

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money