Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Στρεμματική ενίσχυση και το 2013 για τους αμπελουργούς


Αγροτική Ανάπτυξη
Αυξημένα θα είναι τα κονδύλια για τη στρεμματική ενίσχυση των αμπελουργών που παράγουν οινοστάφυλα για το 2013. Η κατανομή των ποσών του Εθνικού Φακέλου της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου αλλάζει για την Ελλάδα από του χρόνου και θα φτάσει τα 16 εκατ. ευρώ για τους αμπελουργούς, ενώ για τα προγράμματα προβολής και προώθησης και για την αναδιάρθρωση/εκρίζωση μένουν συνολικά 8 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει, πάντως, ότι για ακόμη μια χρονιά οι αμπελουργοί σταφυλιών οινοποίησης θα είναι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε ανακοίνωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση την οποία δηλώνει ότι θα καταβληθούν μέσω του Προγράμματος Στήριξης 2013-2014 (Εθνικό Φάκελο) 16 εκατ. ευρώ στους αμπελουργούς.
Η ΚΕΟΣΟΕ σχολιάζει επιδοκιμαστικά ότι «η εξέλιξη αυτή, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, βαίνει εις όφελος του αμπελουργικού πληθυσμού και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΑΑΤ ευαισθητοποιήθηκε ως προς την αναγκαιότητα στήριξης των πραγματικών παραγωγών και της πρωτογενούς παραγωγής».
Η ανακοίνωση του υπουργείου πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2012, ενώ βάσει του Καν. (ΕΚ) 1028/25.10.2012, που τροποποιεί τον Καν. (ΕΚ) 1234/2007, η προθεσμία έληγε την 1η Δεκεμβρίου 2012 για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης περιόδου 2013/14. Παράλληλα, το ΥΑΑΤ θα πρέπει να κάνει αντίστοιχη δήλωση έως τις 31 Αυγούστου 2013 για την ένταξη των οιναμπέλων στο σύστημα της βασικής ενίσχυσης για την περίοδο 2014/15 και μετά βάσει της νέας ΚΑΠ. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, τα οινάμπελα αποτελούν επιλέξιμες εκτάσεις για την ένταξή τους στο καθεστώς ενισχύσεων.
Πηγή: epixeiro.info

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money