Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Νέο άδειασμα Παπακωνσταντίνου από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δε ζήτησε να προστεθούν στο έλλειμμα του 2009 όλα τα χρέη των ελληνικών νοσοκομείων, απάντησε ο επίτροπος για φορολογικά και τελωνειακά θέματα Αλγκίρντας Σεμέτα. Ο Λιθουανός επίτροπος αποκάλυψε ότι η Κομισιόν δεν είχε υποβάλλει αίτημα για να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα όλες οι νοσοκομειακές δαπάνες.


«Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης  των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής», απάντησε ο κ. Σεμέτα σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησαν την αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών με την εισαγωγή στο έλλειμμα μη επαναλαμβανόμενων δαπανών που σχετίζονται με πληρωμές προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση του δημόσιου ελλείμματος που από το 5% (αναθεώρηση Απριλίου 2009) αυξήθηκε στο 12,75% κοινοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής στις 21 Οκτωβρίου του 2009.

Καμία υποχρέωση δεν είχε η Ελλάδα να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων, αφού οι νοσοκομειακές δαπάνες καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων.

Αυτό επισημαίνει στην απάντησή του ο Αλγκίρντας Σεμέτα, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες "όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού" και επομένως και «οι κρατικές δαπάνες πρέπει, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».

Παρά το γεγονός ότι ο επίτροπος φορολογικών υποθέσεων σημείωσε ότι: «Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος», ωστόσο άσκησε ευθεία κριτική στην πρακτική της κυβέρνησης που έθεσε εκτός ελέγχου το έλλειμμα να συμπεριλάβει "ολόκληρη την έκταση των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009" και μάλιστα χωρίς "παρότρυνση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

http://armageddon-news.blogspot.com/2011/12/blog-post_3182.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money