Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής και σύντομη κριτική.


Τις προηγούμενες ημέρες οι αγορές περιμένανε λύσεις από την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Η μαραθώνια Σύνοδος τελικά δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα για το γενικό καλό. Η Γερμανία σίγουρα μετράει άλλη μια επιτυχία – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη -  καθώς κατάφερε να περάσει τους περισσότερους από τους όρους που έθεσε.


Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσει ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας. Η απόφαση τους ήταν να τηρήσουν αρνητική στάση απέναντι στα Ευρωομόλογα και γενικότερα να επιδιώξουν να μείνει ακόμα έξω από το παιχνίδι η ΕΚΤ. Αποφάσισαν να τροποποιηθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας, να γίνει περισσότερο ισχυρό και ανελαστικό. Οι χώρες που θα παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας θα κινδυνεύουν με κυρώσεις, ενώ και οι αποφάσεις πια θα πρέπει να παίρνονται στην Ε.Ε. κατά πλειοψηφία και όχι με απόλυτη ομοφωνία όπως ήταν μέχρι σήμερα. Άρα ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν το Βέτο των χωρών – μελών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληξαν σε αποδοχή για αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες στο σύνολο των «27» στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Το εγχείρημα σκόνταψε στην άρνηση του Ην. Βασιλείου. Οι Βρετανοί θεωρούν ότι οι αλλαγές που φαινόταν πως η Γερμανία και η Γαλλία φέρνουν δεν είναι προς τα συμφέροντα τους. Οι Βρετανοί δεν θέλανε ήδη από παλαιότερα να παραχωρήσουν ούτε ελάχιστες εξουσίες στις Βρυξέλλες. Πόσο μάλλον να αποδεχτούν να συρθούν σε ένα άρμα που δεν ελέγχουν αυτοί. Άλλωστε η αντιπαλότητα Άγγλων και Γερμανών ήταν και παραμένει αιώνια και αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη σίγουρα αλλά ίσως και ολόκληρη η Ε.Ε. φαίνεται να είναι δεμένη στο άρμα της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει την αντίληψη πως είναι ευκαιρία να καταστήσει την Ευρωζώνη το 4ο Ράιχ της και εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κρίση για να επιτύχει αυτά που θέλει. Τα ΜΜΕ παίζουν και αυτά τον ρόλο τους, ασκώντας πιέσεις από τον έναν στον άλλον σε μια Τιτάνια μάχη για τον έλεγχο της Ευρωζώνης. Εκεί πιστεύω πως βρίσκεται και ο λόγος των δημοσιευμάτων περί διάλυσης της Ευρωζώνης. Δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μόνο κερδοσκοπικό το παιχνίδι, αλλά και βαθύτατα εθνικοπολιτικό.

Η κατάληξη της Συνόδου – τουλάχιστον για τους πρόθυμους - είναι ότι είχε αποφασίσει ο Γαλλο-γερμανικός άξονας. Συγκεκριμένα θα απαγορευτεί να ξεπερνάει το έλλειμμα της κάθε χώρας το 0,5% του ΑΕΠ (3% ήταν μέχρι πρόσφατα) και εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για χώρες που το χρέος τους κινείται πολύ κάτω του 60% του ΑΕΠ και ανάλογα την περίσταση. Επιπλέον οι αποφάσεις θα παίρνονται πια από όλους κατά πλειοψηφία και όχι κατά ομοφωνία. Όσον αφορά τον Νέο Μηχανισμό στήριξης αποφασίστηκε να στηριχθεί με 500 δις ευρώ. Αποφασίστηκε το ΔΝΤ να ενισχυθεί με 200 δις ευρώ από τις χώρες που θα συμμετάσχουν, ενώ η Γερμανία αρνήθηκε κατηγορηματικά να μετατραπεί το EFSF σε Τράπεζα. Σημαντική λεπτομέρεια της απόφασης είναι ότι στην χώρα που θα ξεπερνάει το έλλειμμα του 0,5% θα επιβάλλονται μέτρα από την Ε.Ε. ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Εάν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται τότε θα επιβληθούν πρόστιμα. Δηλαδή δεν είναι σαφές το σε τι βαθμό η χώρα θα έχει την ελευθερία να αντιμετωπίζει τα εκάστοτε προβλήματα, αλλά θα χρεώνεται το κόστος αποτυχίας των «συνιστώμενων» πολιτικών.

Από την στιγμή που η Βρετανία αρνήθηκε να προχωρήσει σε αλλαγή των Συνθηκών για τους «27» ξεκίνησε ένας κύκλος συζητήσεων του Γαλλο-γερμανικού άξονα μόνο με τους προθύμους. Οι πρόθυμοι για τις αλλαγές που η Γερμανία περνάει αυτόν τον καιρό στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες είναι σίγουρα 23 συνολικά (17 της Ευρωζώνης και άλλες 6), μαζί με την Ουγγαρία, Τσεχία και Σουηδία, που ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλια τους. Όσο και αν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν θα δημιουργηθεί Ευρώπη δύο ταχυτήτων η αλήθεια κατά την γνώμη πολλών θα είναι διαφορετική.

Η Γαλλία ήταν καταφανέστατα εκνευρισμένη, δια στόματος Σαρκοζί, με την Βρετανία. Ο Σαρκοζί είπε ότι οι όροι που έθεσε το Λονδίνο ήταν «απαράδεκτοι». Η Βρετανία παρά την έκκληση όλων για να μοιραστεί όλη η Ευρώπη το κόστος επιλέγει να πορευτεί και αυτή εγωιστικά και μόνη. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αρκέστηκε να δηλώσει ««Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή… Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»
Είναι αμφίβολο βέβαια τι είναι χειρότερο μεταξύ αυτής της στάσης ή της Γερμανίας. Σημασία έχει όμως πια ότι και οι Γερμανοί πολίτες έχουν καταλάβει ότι η Γερμανία πρέπει για το δικό της καλό να σώσει την Ευρώπη. Οι πολίτες ζητούν από την Μέρκελ να το κάνει χωρίς κόστος για αυτούς, είναι όμως πραγματικά αυτό εφικτό; Εάν όχι σε τι βαθμό είναι ή δεν είναι; Το Spiegel τις μέρες αυτές κατηγόρησε την Μέρκελ για αδυναμία να χειριστεί την κρίση και να σώσει την Ευρωζώνη. Την κατηγόρησε ότι λόγω της αδιαλλαξίας της απομονώνει την Γερμανία από τους συμμάχους της – εννοώντας χώρες σαν την Ελλάδα και όχι μόνο.

Η ΕΚΤ είναι ένα μπαζούκα απέναντι στο άρμα της κρίσης. Η Γερμανία όμως θέλει να το χρησιμοποιήσει μόνο μόλις φτάσει η κατάσταση σε ένα επιθυμητό επίπεδο για αυτή, μόνο μόλις πετύχει όλους τους σκοπούς της. Περιμένει την κατάλληλη στιγμή – κατά την δική της άποψη – για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα και να σωθεί η Ε.Ε. Ο χρόνος είναι αυτός που παίζει στις απόψεις όλων και εκεί υπάρχουν οι διαφωνίες. Οι αγορές περιμένανε λύσεις και από την ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα κόψει χρήμα ή θα επαναγοράζει τα προβληματικά ομόλογα. Κάτι που ο κατηφής αργότερα και φανερά πιεσμένος διέψευσε.

Οι όροι για την νέα Συνθήκη, δηλαδή το 60% χρέος ως προς το ΑΕΠ και το 0,5% στο έλλειμμα της Ευρωζώνης είναι πάρα πολύ καλό σενάριο για να είναι σίγουρη η Ευρώπη ότι δεν θα ξαναντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Ωστόσο μέχρι όλοι να φτάσουν στο ίδιο αυτό επίπεδο θα επέλθει μια πολύ δύσκολη δεκαετία για μερικούς. Εν τέλει μιλάμε για μια νέα πολύ σκληρή Ευρώπη, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αγορές. Είναι πια Εθνικός στόχος να φτάσει η Ελλάδα σε αυτά τα επίπεδα και ως τέτοιο πρέπει να το προβάλουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της χώρας μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money