Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρωκρίση "χτυπά" και την Αυστραλία


ImageΗ εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη απειλεί να παρασύρει και την αυστραλιανή οικονομία.

Εκτιμάται ότι την τελευταία εβδομάδα οι συναλλαγές στην Αυστραλία παρουσίασαν μείωση 6,5% και οι αυστραλιανές μετοχές απώλεσαν περίπου 75 δισ. από τις αξίες τους.

Αυτό σημαίνει μεγάλες απώλειες και για όλους όσους έχουν αποταμιεύσεις σε ταμεία συνταξιoδότησης- super funds στην Αυστραλία.

Παράλληλα, λόγω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και δεδομένου ότι οι αυστραλιανές τράπεζες αντλούν το ένα τρίτο των κεφαλαίων τους από το εξωτερικό, υπάρχει η πρόβλεψη ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία καθώς και μείωση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων.

Ακόμα και αν η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας μειώσει τα επίσημα επιτόκια, λόγω της κρίσης είναι πιθανό οι αυστραλιανές τράπεζες να μην περάσουν τη μείωση στους πελάτες τους.

Αν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί η κρίση στον αυστραλιανό στεγαστικό τομέα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οδυνηρή και οι τιμές των σπιτιών, που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, να παρουσιάσουν σημαντική πτώση.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του Economist, οι τιμές των σπιτιών της Αυστραλίας είναι υπερτιμημένες και υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν έως και 25% στην Αυστραλία, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα σε όσους έχουν επενδύσει σε ακίνητα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money