Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Η Σερβία, πρώτη στα Βαλκάνια, σε ξένες επενδύσεις


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Σερβία ξεπερνά τις λοιπές χώρες της περιοχής σε ξένες άμεσες επενδύσεις, περιλαμβανομένων και των χωρών-μελών της Ε.Ε., της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Εφέτος, μέσα σε ένα οκτάμηνο, οι ξένες επενδύσεις στη σερβική οικονομία έφτασαν τα 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 560 περίπου εκατ. ευρώ περισσότερα από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και συνάδει με τις προβλέψεις των ειδικών, ότι δηλαδή οι ξένες επενδύσεις το 2011 θα είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες επενδύσεις του 2010.

Ένας από τους παράγοντες έλξης είναι οι ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο χαμηλός συντελεστής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, ο οποίος δεν αυξήθηκε παρά την οικονομική κρίση.

Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία κατάφερε να διαπραγματευτεί συμφωνίες χωρίς δασμούς ή συμφωνίες προνομιακών εξαγωγών, με χώρες ή ενώσεις οι οποίες αποτελούν ενιαία αγορά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, προς τις οποίες μπορούν να γίνουν εξαγωγές αδασμολόγητες ή με ελάχιστους δασμούς, είπε στους “South East Times”, ο κ. Μπόζινταρ Λαγκάνιν, διευθυντής του Φορέα Επενδύσεων και Προώθησης των Εξαγωγών (SIEPA).

Το ειδικό πακέτο για τους ξένους επενδυτές περιλαμβάνει πλεονεκτήματα που δεν προσφέρονται από τις άλλες χώρες της περιοχής: συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιδοτεί μέχρι και 10.000 ευρώ κάθε νέα θέση εργασίας ή μέχρι και 20% της συνολικής επένδυσης κεφαλαίου. Στην περίπτωση επενδύσεων ειδικού ενδιαφέροντος, προβλέπονται ρυθμίσεις μεταβίβασης γης ή μεταφοράς εξοπλισμού σε τοποθεσίες, το κόστος των οποίων επιβαρύνονται οι τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Η νοτιοκορεάτικη Yura Corporation εγκαινίασε τρία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών εξαρτημάτων αυτοκινήτων στη Σερβία το 2010. Για την απασχόληση 1.000 ατόμων στο εργοστάσιο του Λέσκοβατς, η Yura έλαβε 4,5 εκατ. ευρώ από τη σερβική κυβέρνηση. Για το εργοστάσιο στο Νις και την απασχόληση 1.500 εργαζομένων, το ποσό της επιδότησης ήταν 10.5 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις στη Σερβία είναι πολύ καλές. Για παράδειγμα, για την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας ενός εργοστασίου στη Ράσα χρειάστηκε ένας χρόνος», δήλωσε ο κ Ομ Ντε Γιαλ, πρόεδρος της Yura, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θα απασχολεί 5.000 άτομα στη Σερβία μέχρι το τέλος του προσεχούς έτους.

Για τους επενδυτές, το πλεονέκτημα της Σερβίας είναι το εργατικό δυναμικό. Οι Σέρβοι εργαζόμενοι δεν είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους, ωστόσο οι επενδυτές λένε ότι -λόγω της υψηλής τεχνικής τους επάρκειας- είναι οι καλύτεροι στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι μόνο τρεις επενδυτές ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Σερβία.

«Το πλεονέκτημα που παρέχει η Σερβία είναι ένα ποιοτικό, επαγγελματικό, ευέλικτο και δημιουργικό εργατικό δυναμικό, ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες με ορισμένες χώρες και ταχεία ανάπτυξη στην περιοχή», είπε στους “South East Times”, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Γιόσεφ Μουελμπάουερ, της γερμανικής Muehlbauer Holding, που δραστηριοποιείται κι αυτή στη Σερβία.

Ο αρμόδιος για τις ξένες επενδυτικές ευκαιρίες κρατικός φορέας διαχειρίζεται επί του παρόντος 83 ενεργά επενδυτικά έργα και μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει άλλες δύο γνωστές εταιρείες στη Σερβία από τη Γερμανία και την Αυστρία. Λέγεται ότι οι εταιρείες αυτές είναι κορυφαίες παγκοσμίως στον τομέα τους.

Αλλά και η παγκοσμίως γνωστή αυστριακή εταιρεία Swarovski πηγαίνει στη Σερβία. Η κατασκευή των εργοστασίων ξεκινά τον προσεχή μήνα στη Σουμπότιτσα, όπου θα απασχολούνται περί τους 600 εργάτες σε μια επένδυση αξίας 40 εκατ. ευρώ.

«Η επένδυση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Σερβία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων το 2011, κι αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος», δήλωσε ο υπουργός οικονομίας κ. Νεμπόισα Κίριτς.

Αναρωτιέμαι, πόσες επενδυτικές πρωτοβουλίες δεν καρποφόρησαν στην Ελλάδα, επειδή πάντα κάποιος φορέας θα εμφανιστεί για να φέρει αντιρρήσεις, με πρόσχημα χίλιους δυο λόγους. Ίσως πρέπει να πέσουμε ακόμη πιο χαμηλά, και να δούμε τα πράγματα με πραγματικά γυαλιά και όχι με παραμορφωτικούς φακούς σκοπιμοτήτων.

Πηγή:Voria

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά να τα βλέπουν τα σοσιαλιστικά ζώα που γέμισαν το δημόσιο με πρασινοφρουρούς των οποίων τα δάνεια για τις αργομισθίες πληρώνουμε!

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money