Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Η ΟΝΝΕΔ καλεί σε ευαισθητοποίηση πολιτών και πολιτείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση


Η ΟΝΝΕΔ στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει για ευαισθητοποίηση των νέων -και του συνόλου της κοινωνίας- σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, επικαιροποιώντας το ζήτημα της κακοποίηση των παιδιών και ασκώντας παράλληλα εποικοδομητική κριτική για την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα.


 
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η κακοποίηση των παιδιών, και ειδικά η σεξουαλική κακοποίηση, είναι ένα παγκόσμιο  φαινόμενο που λαμβάνει όλο και  περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις. Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, η οποία έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας καλεί σε ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση το σύνολο της κοινωνίας μας για την προστασία των παιδιών και την πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

Δυστυχώς, με βάση εκτιμήσεις, πέντε έως δέκα χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας, κακοποιούνται ή παραμελούνται κάθε χρόνο, από το οικογενειακό ή κοντινό τους περιβάλλον, στη χώρα μας. Μόνο στο Χαμόγελο του Παιδιού, τους τελευταίους 10 μήνες υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 700 περιστατικά που αφορούσαν παιδιά από λίγων μηνών έως και 18 χρόνων, τα οποία κακοποιήθηκαν σωματικά, σεξουαλικά ή και συναισθηματικά. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι σε παγκόσμια κλίμακα περίπου 73.000.000 αγόρια και 150.000.000 κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. Οι αριθμοί τρομάζουν, ακόμα περισσότερο όμως τρομάζει το γεγονός πως πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβονται παιδιά που ατύχησαν στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους να βιώσουν την πιο επαίσχυντη συμπεριφορά.

Παρά τα ανησυχητικά  στοιχεία, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ), όντας ο μοναδικός φορέας στη χώρα που προσφέρει δημόσια, δωρεάν και ολοκληρωμένη ενασχόληση με την υγεία του παιδιού, οδηγείται σε συρρίκνωση και σε αδυναμία λειτουργίας λόγω περιστολής κατά 55% του ετήσιου προϋπολογισμού. Δυστυχώς, το παράδειγμα του ΙΥΠ καταδεικνύει την ένδεια και την προχειρότητα με την οποία τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιήθηκαν οι όποιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Οργανισμοί με εξειδικευμένο προσωπικό, που δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δεξαμενή μαζικών προσλήψεων και με σημαντική ανταποδοτικότητα στην κοινωνική πρόνοια, τη δημόσια υγεία και την παραγόμενη έρευνα, καταλήγουν να έχουν την ίδια μοίρα με οργανισμούς των οποίων η λειτουργία όχι μόνο είχε σχεδόν μηδαμινή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας μας, αλλά όξυνε διαχρονικά τις ανάγκες δανεισμού για την εξυπηρέτηση των μισθολογικών και λειτουργικών τους εξόδων.

Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας τονίζουμε  την αναγκαιότητα ενίσχυσης των πολιτικών που προστατεύουν και προλαμβάνουν την παιδική κακοποίηση. Ειδικότερα, τονίζουμε την ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και την ένταξη τους σε μια ενιαία στρατηγική ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στο σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Τομέας  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΝΝΕΔ

Τομέας Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών ΟΝΝΕΔ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money