Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Γονάτισε ο "Τσάρος" ζητώντας βοήθεια από όλους

Γονάτισε ο "Τσάρος" ζητώντας βοήθεια από όλους


Σε ήπιο κλίμα διεξήχθη το ΚΤΕ Οικονομικών όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη και θα καταθέσει στη Βουλή στις 15 Μαΐου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον περικοπή μισθών και συντάξεων. Ο υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη θα ξεκινήσει από το τέλος του 2011 και ζήτησε τη βοήθεια όλων για την υλοποίησή του.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ήταν πιο ήρεμοι σε σχέση με το θυελλώδες ΚΤΕ της προηγούμενης Πέμπτης του επεσήμαναν ότι η ανάπτυξη είναι το κλειδί για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία της χώρας και ζήτησαν να υπάρχει διάλογος με τους ίδιους αλλά και με την κοινωνία πριν από κάθε ανακοίνωση νέων οικονομικών μέτρων.

Χαρακτηριστική του κλίματος ηρεμίας που επικράτησε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστροφή της βουλευτού Τρικάλων Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις των βουλευτών στην συνεδρίαση του ΚΤΕ, ο Κώστας Σπηλιόπουλος (Αχαΐας) ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση.

Επίσης, ο κ. Σπηλιόπουλος θεωρεί ότι πρέπει η οικονομική πολιτική να ασκείται από ένα κέντρο (ένα υπουργείο), ενώ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν η εφαρμογή των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), χωρίς, όμως, χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου και προγράμματα τουριστικής κατοικίας.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (Αιτωλοακαρνανίας) επισήμανε ότι το πρόγραμμα (μεσοπρόθεσμο) πρέπει να ακουμπά στις ανάγκες της κοινωνίας και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, καθώς μέχρι τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ανικανότητα του μηχανισμού.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι την Πέμπτη που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, θα ζητήσει στοιχεία για το πόσα χρήματα θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Διευκρινίσεις και αποτίμηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων ζήτησε, τέλος, από την πλευρά του ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης (Μαγνησίας).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΤΕ σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο. Η υστέρηση εσόδων (1,3 δισ.) έχει να κάνει με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 που η ύφεση ήταν υψηλή (6,6%), σημείωσε.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα η χώρα στην αγορά ομολόγων πήρε τρεις φορές παραπάνω από ότι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8%, (την προηγούμενη φορά το επιτόκιο ήταν 4,7%), ενώ πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείσθηκε με επιτόκιο 5,1%.

Σε ερώτηση για το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα προηγηθεί η κατάρτιση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην κεντρική διοίκηση και μετά θα εξετασθεί τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάιτνερ.

Πηγη:newpost

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money