Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Δύο νέα crash tests στη Βουλή


Μετά την ψήφιση του ν.σ. για τις συγκοινωνίες

Ψηφίστηκε το ν/σ για τις συγκοινωνίες, ακολουθεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το κραστ-τεστ για τις natura


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το οποίο επί ένα και πλέον μήνα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό από τις καθημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Μετρο, Λεωφορεία και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Είχε προηγηθεί η υποχώρηση του υπουργού Μεταφορών κ. Δημήτρη Ρέππα στην διάταξη που προέβλεπε φυλάκιση για όσους χρησιμοποιούν δημόσια μέσα συγκοινωνίας και δεν πληρώνουν εισιτήριο μετατρέποντας το αδίκημα σε πλημμέλημα αλλά και η αδιαλλαξία του για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους δεν πληρώνουν τα διόδια. Το νομοσχέδιο ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καθώς τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, μπορεί να μην αντιμετώπισε τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήρθε όμως σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τους «πράσινους» συνδικαλιστές.

Οι κ.κ. Νίκος Κουλουμπαρίτσης πρόεδρος των εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ, κ. Αντώνης Σταματόπουλος πρόεδρος εργαζομένων του Μετρο είναι μερικοί από τους συνδικαλιστές οι οποίοι αν και πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ ήρθαν σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση κατακρίνοντας τόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και την γενικότερη οικονομική πολιτική του μνημονίου.

Πλέον φαίνεται πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ οδεύουν προς εκτόνωση απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από έναν πονοκέφαλο.

Όμως, τα προβλήματα παραμένουν καθώς τόσο τα νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί όσο και αυτά που έπονται έχουν οδηγήσει την σχέση της με την κοινωνία σε οριακό σημείο. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις υποκινούνται από συντεχνίες που «παλεύουν» ώστε να μην χάσουν τα προκλητικά τους επαγγελματικά προνόμια.

Σήμερα τα κλειστά επαγγέλματα

Μετα λοιπόν το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες σειρά παίρνει αυτό για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει τόσο τους επαγγελματίες που θίγονται (δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.α.) όσο και την τρόικα αλλά διατηρεί το πλεονέκτημα ότι 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

Αναλυτικά, το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, προβλέπει την οριζόντια άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα, με αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου -που από χθες και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση- θα έχουν εκδοθεί όλα τα προεδρικά διατάγματα που θα αίρουν τους κατά περίπτωση περιορισμούς.

Η Ν.Δ. ξεκαθάρισε πως θα το καταψηφίσει, δηλώνοντας πως διαφωνεί με «οριζόντιες και χωρίς μελέτη» ρυθμίσεις. Οι δικηγόροι προχωρούν σήμερα σε δίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δικαστηρίων ενω έχουν αποφασίσει αποχή από τις δικαστικές αίθουσες έως την 21η Φεβρουαρίου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες της τρόικας φαίνεται πως διαφωνούν με ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου και ειδικότερα με ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους με αποτέλεσμα να το χαρακτηρίζουν άτολμο!

Πάντως, εκτιμάται ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει αναίμακτα για την κυβέρνηση η οποία πλέον υπολογίζει τις απώλειες όχι βάσει των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά των βουλευτών της που καταψηφίζουν και κατά συνέπεια διαγράφονται από το κόμμα.

Ο πονοκέφαλος για τις Natura

Υπο αυτά τα δεδομένα οι συνθήκες κρίσης φαίνεται πως μεταφέρονται την ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την βιοποικιλότητα το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την δόμηση στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές Natura.

Και αυτό γιατί τις προηγούμενες εβδομάδες η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δέχθηκε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ορισμένοι εκ των οποίων απείλησαν ότι δεν θα ψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Αναλυτικά η επίμαχη ρύθμιση που παρουσιάστηκε αναφέρει πως γενικός κανόνας για να μπορεί κάποιος να χτίσει θα είναι τα 10 στρέμματα, αλλά για τις κατατμήσεις που θα γίνουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ισχύει ο κανόνας των 4 στρεμμάτων. Η εν λόγω αλλαγή δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την κυρία Σούλα Μερεντίτη να δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει το άρθρο 9 λέγοντας ότι: «Αγνοήσατε τα όσα είπαμε εδώ μέσα σε τόσες συνεδριάσεις. Για να πάρετε την έγκριση μας πρέπει να μας πείσετε από πού εκπορεύεται η βεβαιότητα σας ότι μπορείτε να διεκδικείτε το αλάθητο. Κανείς δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Ζωίδη που είπε πως «Ή εμείς δεν κατανοήσαμε τι είπαμε ή εσείς δεν μας κάνατε να κατανοήσουμε τι έχετε στο μυαλό σας, γιατί η αλλαγή δεν είναι αυτό που νομίζαμε. Πολλοί συνάδελφοι έχουν ταυτόσημη άποψη με εμένα, γιατί γίνονται και συζητήσεις στο παρασκήνιο» αλλά και του κ. Γιάννη Δριβελέγκα ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για την ρύθμιση των Natura λέγοντας ότι: «Με πήραν νομικοί που γνωρίζουν τα θέματα και μου έχουν δώσει αποφάσεις σε περιοχές Natura και μου λένε ‘τσάμπα νομοθετείτε, θα μας δώσετε δουλειά εμάς’. Δεν ξέρω αν οι νομικοί σας τα έχουν δει αυτά. Κρίμα να στέλνουμε τον κόσμο τζάμπα και βερεσέ στους δικηγόρους. Δέστε το μέχρι την Ολομέλεια για να μην δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα»…

protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money