Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Τι ζητά η Τρόικα για να πεισθούν δανειστές και αγορές


Πρόσθετα μέτρα ζητά η Κομισιόν από την κυβέρνηση προκειμένου να "κλειδώσει" ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 1,5% το 2015.

Τον στόχο δεν απειλούν μόνο οι τεράστιες αβεβαιότητες για το τι μέλλει γενέσθαι από τώρα έως το 2015 (πχ απόδοση των μέτρων, ρυθμοί ανάπτυξης, πορεία επιτοκίων, ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους, έκρηξη τιμών του πετρελαίου και τόσα άλλα), αλλά ακόμα και η αναθεώρηση δεδομένων περασμένων ετών.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές από τις εκτιμήσεις, η ίδια η Κομισιόν άφηνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο πόρισμά της για την πορεία του Μνημονίου, το 2010 να μην «έκλεισε» με έλλειμμα 9,4% αλλά μεγαλύτερο, ενδεχομένως -σύμφωνα με εκτιμήσεις- και στο 10% του ΑΕΠ.Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην ανάγκη λήψης νέων πρόσθετων μέτρων ενός δισ. ευρώ (πέραν του «καπέλου» των 1,8 δισ. για φέτος και των έως 29 δισ. ως το 2015). Πηγή ανησυχίας θεωρούνται τα δεδομένα από ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, που τελούν υπό εξέταση.

Η Κομισιόν ζητά για τις ΔΕΚΟ αύξηση τιμολογίων, μείωση του λειτουργικού κόστους και αναπροσαρμογή μισθών.

Στο μέτωπο του Φορολογικού ζητά να μπουν στο μικροσκόπιο οι φοροαπαλλαγές, τα φορολογικά κίνητρα καθώς και το πλαίσιο φορολόγησης των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου.

Στις συντάξεις μπαίνει όρος η μείωση των επικουρικών στα ελλειμματικά Ταμεία.

Εν όψει θεσμοθέτησης του νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο, ζητά εξορθολογισμό του πλέγματος των μισθών και επιδομάτων, αλλά και διεύρυνση των μισθολογικών κλιμακίων ενώ, όσον αφορά στο πλαίσιο των κοινωνικών δαπανών, ζητά τη κατάργηση των αλληλοκαλυπτόμενων επιδομάτων αλλά και τη καλύτερη στόχευση τους, συστήνωντας εμμέσως τη συνταγή των εισοδηματικών κριτηρίων.

Εχέγγυα στους πιστωτές

Η Κομισιόν αν και άναψε "πράσινο φως" για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ , κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια διαπιστώνοντας δυσκολίες στη συλλογή φόρων, καθυστερήσεις στη προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, "επιμόλυνση" από άλλες οικονομίες της Περιφέρειας, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας χαρακτηρίζονται η ύφεση και οι αυξημένες δαπάνες για πληρωμή τόκων.

Η έκθεση της Κομισιόν δίνει και τον τόνο για τους σκληρούς όρους και τις διασφαλίσεις υπό τις οποίες οι εταίροι και δη η Γερμανία θα συναινέσουν στις διευκολύνσεις που ζητά η Ελλάδα.

Παρότι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινή συνένετυξη Τύπου, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν μπήκε τελικά ο στόχος των 50 δισ. ευρώ (γιατί ξεπερνά της διάρκεια του Μνημονίου), αλλά μόνο ο στόχος των 15 δισ. ευρώ έως το 2013 (που είναι εντός Μνημονίου), τελικά οι ξένοι αξιολογητές περιέλαβαν τον στόχο των 50 δισ. στην έκθεσή τους. Παραμένει δηλαδή μια ρητή δέσμευση, αν και όχι γραμμένη στο Μνημόνιο .

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση εξαρτάται εν πολλοίς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αρκεί απλά η επιμήκυνση. Τόνισε δε πως η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά περισσότερα από όσα προέβλεπε αρχικά το Μνημόνιο και το νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητος (πχ δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης βάσει προσδόκιμου ζωής, περικοπές σε επικουρικές συντάξεις κλπ), θέλοντας να δείξει ότι και οι εταίροι θα πρέπει να πεισθούν να προσφέρουν «κάτι παραπάνω» (πχ μείωση επιτοκίων).

Με βάση το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, το έλλειμμα θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 29 δισ. ευρώ μέσα στην 5ετία. Ειδικά, δε, για τη περίοδο 2012- 2014 θα πρέπει να βρεθούν και να ληφθούν μέτρα ύψους 14,5 δισ ευρώ, ενώ άλλα 1,8 δισ ευρώ θα πρέπει να ληφθούν φέτος.

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για ανάγκη ενίσχυσης του του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο πάντως -όπως είπε- είναι υγιές. "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει ακόμα καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, να θωρακιστεί απέναντι στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν. Ευτυχώς έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, το οποίο ούτε επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, ούτε έκανε τις υπερβολές που έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Δεν συγκρίνεται, για παράδειγμα, το ιδιωτικό χρέος της χώρας μας με το ιδιωτικό χρέος άλλων χωρών. Άμα προσθέσει κανείς το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος θα δει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ κατάσταση, και θέλουμε να το διαφυλάξουμε αυτό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money