Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Ποιος θα είναι ο «αντι-Βέμπερ»;


Η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει τον διάδοχο του κεντρικού τραπεζίτη

Οι φήμες περί «ασυμφωνίας» μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της χώρας καθηγητή Άξελ Βέμπερ αναφορικά με τη γενικότερη οικονομική πολιτική της Γερμανίας, εντός και εκτός των τειχών της, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύσθηκαν.

Από το περασμένο Σάββατο πάντως, όταν και έγινε γνωστό πως ο χερ Βέμπερ αποχωρεί από την Bundesbank, όλοι δικαιούνται να πιστεύουν σε παντός είδους σενάρια, συνομωσιολογικά ή μη.

Η έγκριτη εφημερίδα Bild για παράδειγμα, αυτή που πρώτη έφερε το θέμα στην επιφάνεια και δημοσίευσε και την είδηση της παραίτησης Βέμπερ, τώρα λέει πως μέσα στις επόμενες ώρες το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Άξελ Βέμπερ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Και ονοματίζει μάλιστα τον επικρατέστερο υποψήφιο, ήτοι τον κύριο Γιένς Βάιντεμαν (Jens Weidmann), τον – όλως τυχαίως – επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Γερμανίδας Καγκελαρίου! Με δεύτερο «φαβορί» τον σημερινό αντιπρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ.

Το γιατί δεν είναι ακόμα 100% σίγουρη η επιλογή Βάιντεμαν οφείλεται στο γεγονός πως ο διορισμός του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας πρέπει να έχει την έγκριση ΚΑΙ της αντιπολίτευσης, του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών …

Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση Βέμπερ από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προφανέστατα αλλάζει τα δεδομένα και για την κούρσα διαδοχής του ίδιου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ελλείψει Γερμανού, πρέπει να βρεθεί ένας! Μετά από μια «γαλλική» προεδρία στην ΕΚΤ το Βερολίνο δύσκολα θα συναινέσει στο διορισμό τρίτου προσώπου στο τιμόνι της τράπεζας, αλλά από φαβορί Γερμανό υποψήφιο ξέμεινε! Εξ’ ου και η προσπάθεια αρκετών ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες να προβάλλουν τα … προτερήματα ενός άλλου Γερμανού τραπεζίτη, του χερ Κλάους Ρέγκλινγκ, σημερινού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτός πιθανότατα θα αναλάβει να αντιπαρατεθεί με τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ενώ στα διεθνή μέσα τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν και κάποια outsiders. Ήτοι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης και ο Φιλανδός τραπεζίτης Ερκι Λιϊκάνεν. Ίδωμεν …

protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money