Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Άγιος Βαλεντίνος: Αχ αυτός ο Άγιος!

Άγιος Βαλεντίνος: Αχ αυτός ο Άγιος!

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα! Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και πιστεύουν στην γιορτή και υπομονή σε όσους νευριάζουν με αυτές τις "σάχλες"

Δείτε το σαν μία ευκαιρία να πείτε "σ' άγαπώ" σε όσους πραγματικά αγαπάτε και τίποτα παραπάνω.

Υπολογίζεται ότι την 14η Φεβρουαρίου ανταλλάσσονται πάνω από ένα δισεκατομμύριο κάρτες παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου 180 εκατομμύρια στις ΗΠΑ - ο αριθμός δεν μειώθηκε από τις ηλεκτρονικές κάρτες, παρ ότι πολλοί το προέβλεπαν. Ίσως τα ηλεκτρονικά δωράκια του facebook κατορθώσουν να τις υποκαταστήσουν σε ένα βαθμό, φέτος.

Η γιορτή είναι μια μάλλον αθώα εξέλιξη των παλιών λευκωμάτων και μυστικών μηνυμάτων, αλλά πολλοί, κυρίως φανατικοί, δε μπορούν να τη δουν έτσι. Είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να σταματήσουν την εκρηκτική εξάπλωση και "παγκοσμιοποίηση" του εορτασμού.

Αν και συχνά ο Άγιος Βαλεντίνος χαρακτηρίζεται "δυτικός άγιος", όπως όλοι οι προ του σχίσματος άγιοι είναι άγιος Ορθόδοξος. Την 14η Φεβρουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη "Αυξεντίου του εν τω Όρει, Ουαλεντίνου Ιερομάρτυρος" και λοιπών Αγίων.

Προφανώς, ο Άγιος Ουαλεντίνος ο Ιερομάρτυρας τιμάται την αυτή ημέρα και από τις δύο Εκκλησίες - απλώς, το "Β" γίνεται "Ου" κατά την απόδοση του ονόματός του στην Ελληνική. Ο Άγιος ήταν πρεσβύτερος και μαρτύρησε στη Ρώμη επί αυτοκράτορα Κλαυδίου. Ως εδώ διασώζεται, παραδόσεως ένεκα, μία κοινή αλήθεια σε Δύση και Ανατολή.

Πέραν αυτής, στο βίο του αγίου προστίθεται από τη δυτική χριστιανοσύνη-δεν μπορέσαμε να βρούμε ορθόδοξη πηγή που να αναφέρει περισσότερα ή τα αυτά- ότι, τω καιρώ εκείνω, ο Κλαύδιος είχε απαγορεύσει το γάμο στους νέους άνδρες, ώστε ευκολότερα να τους στρατολογεί για τις εκστρατείες. Παρά την απαγόρευση, ο χριστιανός ιερέας Ουαλεντίνος πάντρευε κρυφά τα ερωτευμένα ζευγάρια. Η παρανομία του τον οδήγησε ενώπιον του αυτοκράτορα και, εν τέλει, στο θάνατο.

Αυτή είναι η θρησκευτική άποψη, αλλά οι δεκαετίες οδήγησαν να επισκιαστεί από την ρομαντική άποψη. Στην τελευταία, καταπώς πρέπει σε νουβέλα της ρομαντικής εποχής, ο φυλακισμένος ιερέας ερωτεύεται τη θυγατέρα του δεσμοφύλακά του -η οποία, προφανώς, ξημεροβραδιαζόταν στη φυλακή- και, λίγο πριν πεθάνει με μαρτυρικό θάνατο, της γράφει ένα απελπισμένο ερωτικό γράμμα. Υπογράφει το γράμμα "ο Βαλεντίνος σου", προς μεγάλη χαρά των δημιουργών ευχετηρίων καρτών ανά τους αιώνας.

Πέρα από τα όσα ρομαντικά και παραμυθένια στόλισε τη μέρα ο χρόνος, αρκετοί εικάζουν πως οι ρίζες της "γιορτής των ερωτευμένων" είναι πιο παλιές και καθόλου χριστιανικές. Τις εντοπίζουν στα Λουπερκάλια, μια ρωμαϊκή εορτή που τιμούσε τη Λύκαινα η οποία έθρεψε το Ρωμύλο και το Ρώμο, τους ιδρυτές της Ρώμης.

Με χειροπέδες ή απολαµβάνοντας «στίχους γκέι ποιητών»; Μαθήµατα καν καν ή µαθήµατα... εκδίκησης µ’ ένα δηλητηριώδες φυτό; Ο,τι κι αν επιλέξετε για να γιορτάσετε τον άγιο που λατρεύουµε όλοι να µισούµε - τον Αγιο Βαλεντίνο - µουσεία σε όλο τον κόσµο τα προσφέρουν
Οι παραπάνω ιδέες δεν είναι απλώς άλλη µια φτηνή, εµπορική εκκεντρικότητα όσων προσπαθούν να πάρουν ένα κοµµάτι της γεµάτης αρκουδάκια και καρδούλες γιορτής, αλλά οι προτάσεις που κάνουν µουσεία – και πρώτης γραµµής όπως το Βρετανικό ή το MoΜΑ της Νέας Υόρκης.

Αµαρτία; Κάθε άλλο, θα απαντήσουν οι υπεύθυνοι των µουσείων, δεδοµένων των δραστικών περικοπών των επιχορηγήσεων και της κάθετης πτώσης των χορηγιών. Κάπως πρέπει να επιβιώσουν. Και αν σκεφτεί κάποιος πως ο ηµερίσιος τζίρος ανέρχεται µόνο στην Αµερική περίπου 35 εκατ. δολάρια και πως κατά µέσον όρο ο καθένας µας ξοδεύει τουλάχιστον 50 ευρώ για δώρα ή για έξοδο, η ανάµειξή τους στον εορτασµό του πιο εµπορικού αγίου, µάλλον ως έξυπνη κίνηση µάρκετινγκ µπορεί να θεωρηθεί. Εξάλλου έρωτας και αµαρτία είναι έννοιες συµβατές.

Η γκάµα είναι µεγάλη και για όλα τα γούστα. Κι όσο θα ψάχνετε τόσο θα εκπλήσεστε. Ο έρωτας είναι απόλαυση ή πόνος; Σε όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκουν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, δυσαρεστηµένοι δεν θα φύγουν. Οι µεν ερωτευµένοι θα ανακαλύψουν την ευχάριστη πλευρά του στη φύση. Οι πονεµένοι θα εντοπίσουν τρόπους εξόντωσης του... εχθρού είτε µε δηλητηριώδη φυτά είτε θα πάρουν ιδέες από τις τεχνικές κυνηγιού των αιµοβόρων ζώων. Ολα αυτά σε οργανωµένες – µετά το κλείσιµο του µουσείου – ξεναγήσεις προς 28 στερλίνες.

Εγκλήµατα πάθους περιµένουν όσους επιλέξουν το Εθνικό Μουσείο Εγκλήµατος και Τιµωρίας στην Ουάσιγκτον.

Με 30 δολάρια το ζευγάρι, οι φύλακες του µουσείου θα δέσουν εσάς και τον συνοδό σας µε χειροπέδες και θα σας ξεναγήσουν στα 600 εκθέµατα του τριώροφου µουσείου και θα µάθουν πραγµατικές ιστορίες παθιασµένων εγκληµάτων. Φεύγοντας πέρνετε τις χειροπέδες µαζί. ∆ώρο του καταστήµατος.

Αν δεν έχετε όρεξη να µάθετε ρούµπα και τσα τσα – µαθήµαταπου προσφέ ρει λόγω της ηµέρας το Μουσείο του Λονδίνου – µπορείτε να κάνετε βόλτα στις αίθουσές του την ώρα που οι υπόλοιποι επισκέπτες – οι µη ερωτευµένοι – θα έχουν φύγει. Κι αν πάλι ούτε αυτό σας ικανοποιεί, απολαύστε ποίηση στους κήπους από γκέι ποιητές πληρώνοντας ανάλογα µε την επιλογή σας από 4,50 έως 6 στερλίνες.

Πάντα θέλατε να µάθετε καν καν; Το Μουσείο Τέχνης της Ατλάντας παραδίδει µαθήµατα επί τη ευκαιρία της γιορτής. Η βραδιά θα κλείσει µε τραγούδια ρεπορτορίου καµπαρέ, τα οποία ταιριάζουν και µε την έκθεση για τον Τουλούζ-Λοτρέκ που φιλοξενεί. Οι ελεύθεροι πληρώνουν ακριβότερα (25 δολάρια) από τα ζευγάρια (40 δολάρια).

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι αποφασίσουν να αγγίξουν τον καναπέ του Σίγκµουντ Φρόιντ και να αγγίξουν τα ερωτικά γράµµατα που αντάλλασε ο πατέρας της Ψυχανάλυσης µε τη σύζυγο του Αννα. Το Μουσείο Φρόιντ πάντως στο Λονδίνο προσφέρει τη δυνατότητα να περάσετε «πίσω από το σχοινάκι» και να έρθετε πιο κοντά στον κόσµο του διάσηµου ζεύγους. Η οικονοµική εκδοχή κοστίζει 125 στερλίνες το ζευγάρι και περιλαµβάνει πέρα από την ξενάγηση ένα καλάθι µε δωράκια. Η ακριβή εκδοχή µε προσέκο και καναπεδάκια κοστίζει 150 στερλίνες.


Καλούδια να δουν τα µάτια µας

Αν τα οικονοµικά σας δεν επιτρέπουν την εξόρµηση σε κάποιο από τα µουσεία του εξωτερικού – τα ελληνικά δεν έχουν µπει στο παιχνίδι – δοκιµάστε τα πωλητήρια που είναι γεµάτα καλούδια λόγω της ηµέρας. Υπό το άλλοθι του Αγίου Βαλεντίνου πουλάνε ως κατάλληλο λόγω της ηµέρας οτιδήποτε έχει καρδούλες (πολλές φορές κι ό,τι δεν έχει), προσφέροντας άλλοθι µε τη σειρά τους στους αγοραστές ότι δεν αγοράζουν ένα ακόµη χαζό δωράκι, αλλά κάτι επιπέδου από το πωλητήριο ενός σοβαρού µουσείου.

Εχουµε και λέµε. Καρφιτσούλες λαγουδάκια και πεταλουδίτσες (10 στερλίνες) έως κόκκινες τσαγιέρες (25 στερλίνες) προτείνει η βρετανική Tate.

Αγαλµατάκια της Αφροδίτης (155 στερλίνες), αλλά και ένα ασηµένιο βραχιόλι µε χαραγµένο το σονέτο 116 του Σαίξπηρ που µιλά για τον γάµο (85 στερλίνες) είναι ανάµεσα στα καλούδια του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το Victoria and Albert προτείνει από λουλουδάτα φορέµατα (µόνο στο 10 νούµερο, 95 στερλίνες). Το MoMa πάλι δένει τον κόµπο του έρωτα σε ένα κολιέ (100 δολάρια), αλλά κι ένα τεράστιο µπολ για παγωτό µε ασορτί κουταλάκι (56 δολάρια) και το Ερµιτάζ διαθέτει καρδιές σε στυλ Φαµπερζέ (70 δολάρια) και αγαλµατάκια του έρωτα (110 δολάρια). Ολα µπορούν να παραγγελθούν µέσω ∆ιαδικτύου.

Και για όσους επιµένουν ελληνικά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει τη λύση: µπρούτζινες κλειδοθήκες σε σχήµα καρδιάς (33 ευρώ), ασηµένιο κόσµηµα µε τον Ερωτα και την Ψυχή (95 ευρώ), έναν κάκτο από µπρούντζινες καρδιές (60 ευρώ)...

madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money