Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Τώρα ο νόμος ...κι έχει ο Θεός για τις αλλαγές!


Στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη

"Μοντέλο" απελευθέρωσης επαγγελμάτων και… για τις αλλαγές εφορίες φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που "κλειδώνει" την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και έρχεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.

Όπως και με τα κλειστά επαγγέλματα που οι αλλαγές ψηφίζονται αλλά το παζάρι θα συνεχίζεται για άλλους τέσσερις μήνες, έτσι και οι ανατροπές που θα προβλέπει στο φορολογικό μηχανισμό, με κατάργηση εφοριών αλλά και την "κατάργηση"… του προνομίου των εφοριακών να διενεργούν φορολογικούς ελέγχους, θα ψηφιστούν τώρα, δεν θα εφαρμοστούν όμως πριν το φθινόπωρο.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα εξειδικεύεται στο νομοσχέδιο το ποσοστό (πχ 25%) των στελεχών των ελεγκτικών μηχανισμών που δεν θα είναι εφοριακοί, αλλά υπάλληλοι άλλων υπουργείων (πχ του Θαλασσίων Ερευνών).

Αυτόφωρο και ΦΠΑ
Στο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκαθαρίσει και τι θα ισχύσει τελικά σχετικά για το αυτόφωρο, για το θεσμό του φορολογικού εισαγγελέα και για την φυλάκιση για οφειλές, ΦΠΑ κλπ. Με τις ίδιες διατάξεις, όσοι καταδικάζονται για υπόθεση ΦΠΑ δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή εάν προηγουμένως δεν έχουν εξοφλήσει τον φόρο.

Επίσης θα αυξάνεται (ενδεχομένως στο 50% από 25%) η προκαταβολή φόρου για να έχει δικαίωμα ο φορολογούμενος να προσφύγει στο φορολογικό δικαστήριο.
Τέλος το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επαναφορά της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις καθώς και την καθιέρωση της φορολογικής διαιτησίας.

protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money