Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Όργιο διαφθοράς στις πολεοδομίες


Ερχεται παρέμβαση ΣΔΟΕ

Ένα «ανύπαρκτο και διεφθαρμένο μηχανισμό ελέγχου» που επιτρέπει ακόμα και σε διευθυντές πολεοδομιών να αυθαιρετούν κατήγγειλε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενώπιον και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος έκπληκτος και εξοργισμένος άκουγε το μέγεθος της διαφθοράς σε ένα νευραλγικό κομμάτι του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη πάρει τον ογκώδη φάκελο που του παρέδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ ώστε οι άνδρες του να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε συγκεκριμένα πολεοδομικά γραφεία.

Παράλληλα, το ΤΕΕ έχει συστήσει επιτροπή ελέγχου που διενεργεί έρευνα σε όλα τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και όπως αναφέρει ο κ. Σπρίτζης στο protothema gr.«σε ένα μήνα υπολογίσουμε να έχουμε έτοιμο το πόρισμα που θα περιέχει πολλά περισσότερα στοιχεία από όσα παρέδωσα στον υπουργό».

Κατάσταση εκτός ελέγχου

Αναλυτικά κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων ο κ. Σπίρτζης ανέφερε «από τις καταγγελίες που είχαμε έχει ξεφύγει τόσο η κατάσταση που πλέον οι διευθυντές πολεοδομικών γραφείων υποβάλλουν μελέτες και επιβλέψεις ως μελετητές. Δεν κάνουν καν αυτό που γινόταν κάποτε να παίρνουν τη σφραγίδα του διπλανού τους» ενώ συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις ανέφερε «Διευθυντής στέλεχος Πολεοδομικού γραφείου έχει καταθέσει άδειες και τις έχει σφραγίσει και έχει πάρει και την αμοιβή ως μελετητής και ως επιβλέπων»!

Τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Σπίρτζης στην Βουλή αφορούν δύο υπαλλήλους πολεοδομιών, τον Ε.Ζ και την Α.Π. Ο πρώτος που ανήκει στην πολεοδομία Δήμου Νίκαιας σύμφωνα με την έρευνα του ΤΕΕ πραγματοποίησε δεκάδες αρχιτεκτονικές μελέτες ως ιδιώτης και παράλληλα τις επέβλεπε ως υπάλληλος της πολεοδομίας!

Με μια πρώτη ανάγνωση βγαίνει το συμπέρασμα πως πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο. Ένας υπάλληλος της πολεοδομίας δεν μπορεί να εργάζεται και ως ιδιώτης με αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα με την πολεοδομία.

ΤΕΕ: Βιομηχανία εντός του ΥΠΕΧΩΔΕ

Όμως, όπως αποκαλύπτουν στελέχη του ΤΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις που ενδεχομένως να δώσουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, άνθρωποι του ΤΕΕ θεωρούν πως εντός του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει στηθεί μια «βιομηχανία» η οποία μοιράζει άδειες – κάτι σαν συμφωνητικά – σε πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εργάζονται σε πολεοδομικά γραφεία που τους επιτρέπει να σπάνε το ασυμβίβαστο!

Πάντως, για τον Ε.Ζ. που κατήγγειλε το ΤΕΕ έχουν καταγραφεί 134 πράξεις κατά τις οποίες εμφανίζεται και ελεγκτής και ελεγχόμενος – επιβλέποντας ως δημόσιος υπάλληλος μελέτες που συνέτασσε ως ιδιώτης – οι οποίες σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του ΤΕΕ του απέφεραν 500.000 ευρώ τουλάχιστον! Οι υποβολές του Ε.Ζ αφορούν την παραλιακή ζώνη της Αττικής, όπως το Πέραμα, τον Αλιμο και την Σαρωνίδα αλλά και άλλες περιοχές όπως Καπανδρίτι, Πετρούπολη, Κορυδαλλό κ.α.

Από τις υποθέσεις που χειριζόταν ο συγκεκριμένος υπάλληλος οι 16 αφορούσαν σε ανέγερση πολυώροφων οικοδομών, 88 υποθέσεις ημιυπαίθριων χώρων και άλλες σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, κατεδαφίσεις ακινήτων και επεκτάσεις κατοικιών. Σαφώς, μικρότερο είναι το χρηματικό «συμπλήρωμα» της Α.Π. η οποία – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΤΕΕ – κατάφερε να αποκτήσει περί τα 160.000 ευρώ με διάφορες εργασίες ως ιδιώτης.

Οσμή σκανδάλου και φοροδιαφυγή

Τα παραπάνω στοιχεία πέραν της έντονης οσμής σκανδάλου αλλά και της φοροδιαφυγής που οδήγησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου να διεξαχθεί έρευνα από τους άνδρες του ΣΔΟΕ δημιούργησε και ορισμένα ερωτηματικά ως προς την ποιότητα των υπαρχόντων μηχανισμών ελέγχου.

Αναλυτικά, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ο κ. Παπακωνσταντίνου ρώτησε τον πρόεδρο του ΤΕΕ «Γιατί χρειάζεται να έλθει στη συζήτηση στην Βουλή, στην ακρόαση των φορέων, (σ.σ. πραγματοποιούταν η ακρόαση των φορέων για ζητήματα σχετικά με το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων), προκειμένου να κοινοποιήσει και να δημοσιοποιήσει και να στείλει στα αρμόδια υπουργεί παρόμοιες καταγγελίες; Εφόσον υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες θα έπρεπε να έχουν δοθεί στα αρμόδια υπουργεία αρκετό χρονικό διάστημα πριν».

Πάντως ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως είναι λογικό να μην γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τι συμβαίνει στις πολεοδομίες, καθώς δεν είναι στην αρμοδιότητά του αλλά συμπλήρωσε πως «κάποιοι δεν θέλουν το ΤΕΕ να έχει μηχανισμούς ελέγχου» αφήνοντας αιχμές για το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μάλιστα ο πρόεδρος κατέθεσε και μια λίστα με 1515 παραβάσεις αντισεισμικών μελετών που ως σήμερα δεν έχουν συγκινήσει την διοίκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.


protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money