Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Στο Μπαχρέιν μεταφέρεται η οργή του αραβικού κόσμου


Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη σε κεντρική πλατεία του Μπαχρέιν, φωνάζοντας συνθήματα κατά τη σουνιτικής οικογένειας που κυβερνά τη χώρα. Δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα. Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ΗΠΑ, φοβούμενες για τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Μετά από δύο ημέρες διαδηλώσεων το Μπαχρέιν μετρά δύο νεκρούς, ένα Κοινοβούλιο που βρίσκεται «στον αέρα» μετά από μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης και ένα σπάνιο μήνυμα του βασιλιά της χώρας προς τους πολίτες για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τους θανάτους.

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Μπαχρέιν, με τους αστυνομικούς να παρακολουθούν ως επί το πλείστον, καθώς οι πολίτες φώναζαν συνθήματα κατά της σουνιτικής οικογένειας που κυβερνά αυτή τη χώρα όπου κατοικούν κυρίως σιίτες.

Οι διαδηλωτές ζητούν να εφαρμοστούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, περισσότερες θέσεις εργασίας και στέγαση, την δημιουργία ενός πιο αντιπροσωπευτικού και με μεγαλύτερες εξουσίες Κοινοβουλίου, νέο Σύνταγμα και ένα νέο υπουργικό συμβούλιο που δεν θα περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Σεΐχη Χαλίφα μπιν Σαλμάν Αλ Χαλίφα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια.

Ένα άτομο που παρευρέθηκε στην κηδεία ενός διαδηλωτή, δέχθηκε πυρά και πέθανε. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ο βασιλιάς της χώρας Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Καλίφα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από υπουργό της κυβέρνησης να συσταθεί ειδική επιτροπή για να ερευνήσει τους θανάτους. «Δυστυχώς υπήρξαν δύο θάνατοι. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες» είπε.
Παράλληλα, υποσχέθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2002. «Η αλλαγή προχωρά» είπε. «Δεν θα σταματήσει».

Μετά το διάγγελμά του, περίπου 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Περλ στην πρωτεύουσα Μανάμα φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Ούτε σουνίτες, ούτε σιίτες. Είμαστε όλοι πολίτες του Μπαχρέιν».

Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ΗΠΑ για την κατάσταση στο Μπαχρέιν, καλώντας τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
H Ουάσινγκτον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, μιας και το Μπαχρέιν αποτελεί «σπίτι» του 5ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού, καθώς και βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη στρατηγική τους για την Μέση Ανατολή.

Αν και οι διαδηλώσεις δεν έχουν αντιαμερικανικό «άρωμα», οι ΗΠΑ δήλωσαν απερίφραστα ότι ανησυχούν για τις πρόσφατες βιαιότητες.
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν να διεξάγει έρευνες για τον θάνατο των δύο διαδηλωτών και να λάβει μέτρα κατά της αδικαιολόγητης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

«Απευθύνουμε έκκληση να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι ανακοινώσεις αυτές και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε βιαιότητα» τόνισε ο Κρόουλι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money