Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Στο «κόκκινο» είναι ένα στα πέντε καταναλωτικά δάνεια


Καθυστερήσεις ύψους 26 δισ. ευρώ

Στο 10% σκαρφάλωσε το ποσοστό των καθυστερήσεων επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια άνω των 26 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται στην ώρα τους αυξήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010 κατά 6,7 δισ. ευρώ, μολονότι οι τράπεζες προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου διαγραφές.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, όπου σχεδόν ένα στα πέντε δάνεια δεν εξυπηρετείται για διάστημα άνω των τριών μηνών.

Το ποσοστό των καθυστερήσεων είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 18,4% από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009.
Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στη στεγαστική πίστη, με το αντίστοιχο ποσοστό να έχει φτάσει στο 9,7% αντιστοιχώντας σε δάνεια ύψους 7,9 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, στα 10,8 δισ. ευρώ ή 8,5% επί του συνόλου από 6,7% στο τέλος του 2009 ανήλθαν τα «προβληματικά» επιχειρηματικά δάνεια.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μέσα στο 2011 οι επισφάλειες θα ανέλθουν στο 12%, καθώς η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση, γεγονός που θα επηρεάσει την κερδοφορία τους, καθώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money