Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι ενεργειακές μετοχές πήραν κεφάλι και δίνουν «φως»


Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι ενεργειακές μετοχές (αλλά και ορισμένες κρατικού ενδιαφέροντος) δίνουν «φως» στην οδό Αθηνών καθώς πήραν «κεφάλι» στις αποδόσεις έναντι των τραπεζικών μετοχών.

Υστερα από την πτώση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2010 και την άνοδο του spread, αυξήθηκαν οι αμφιβολίες για «κούρεμα» στα ομόλογα, έτσι οι ενεργειακές μετοχές υπεραποδίδουν και προηγούνται των τραπεζικών.

Βασικός λόγος δεν είναι μόνο το γεγονός ότι, οι ιδιώτες θα εισέλθουν πιθανότατα με περισσότερες ιδιωτικές μονάδες, αλλά γιατί η όποια ανάπτυξη σημειωθεί στην Ελλάδα θα περάσει αναγκαστικά από την αύξηση της κατανάλωσης και φυσικά, θα σημειωθεί με νέες αυξημένες τιμές στα τιμολόγια, δημοσίου και ιδιωτών.

• Ειδικότερα, από την αρχή του χρόνου η μετοχή της Μυτιληναίος προηγείται με απόδοση 27,83%. Η Μυτιληναίος εκτός από την παρουσία της στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μονάδες παραγωγής Φυσικού Αερίου διεκδικεί – με μεγάλες πιθανότητες – την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής από κοινού με την Μότορ Όιλ.

• Ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια τα οποία κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ (Δημόσια εταιρεία Παροχής Αερίου ) ενώ κατέχουν και μονάδα ρεύματος με την ιταλική Edison.

• Απόδοση 18,67% καταγράφει η Μότορ Όιλ – η οποία πρόσφατα σύναψε ομολογιακά 400 εκατ. ευρώ, μη μετατρέψιμα σε μετοχές.

• Κέρδη 11,73% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ – η οποία παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου- βρίσκεται στο προσκήνιο επειδή παρά τις διαψεύσεις του δημοσίου θα είχε νόημα μια πώληση ποσοστού καθώς κατέχει το 51%.

• Αποδόσεις 24,26% καταγράφει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (Όμιλος Περιστέρη).

• Σημαντική, όμως, απόδοση της τάξεως του 40% σημειώνει η μετοχή του ΟΛΘ – καθώς αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο αναξιοποίητο, ιδιαίτερα σε μετοχικό επίπεδο.

protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money