Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Πορείες θριάμβου για την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ διοργανώνονται στην Αίγυπτο


Πορεία θριάμβου για να γιορτάσουν την πτώση του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά ίσως και για να υπενθυμίσουν στο στρατό που τώρα έχει την εξουσία τη δύναμή τους προγραμματίζουν για σήμερα, Παρασκευή, οι ηγέτες των υποστηρικτών της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που παρέλαβε τη διακυβέρνηση από τον Μουμπάρακ την περασμένη εβδομάδα, δέχεται πιέσεις από τον πολιτικό κόσμο, την κοινή γνώμη, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, για να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους του 30χρονου καθεστώτος του πρώην προέδρου, για να παραχωρήσει άμεσα δημοκρατικές ελευθερίες στο λαό, αλλά και για να οδηγήσει σύντομα την Αίγυπτο σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

Οι επιμέρους πορείες που θα ξεκινήσουν από διάφορες περιοχές του Καΐρου, αναμένεται να συναντηθούν αμέσως μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Ανάλογη διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Μετά την πτώση Μουμπάρακ, οι αρχές της Αιγύπτου προχώρησαν στη σύλληψη τριών πρώην υπουργών και ενός επιχειρηματία φιλικά διακείμενου με το κυβερνών κόμμα του Χ.Μουμπάρακ με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο πρώην υπουργός Στέγασης Αχμέντ Μαγκράμπι, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Ζουχέιρ Γκαράνα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλί και ο επιχειρηματίας στο χώρο της χαλυβουργίας και σημαίνον στέλεχος του κόμματος Αχμέντ Εζ θα κρατηθούν για 15 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας, αναφέρουν οι Αρχές.

Οι φήμες για σκάνδαλα διαφθοράς τροφοδότησαν τις αντιδράσεις του αιγυπτιακού λαού που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανταποκριτές στην Αίγυπτο, η σύλληψη των τριών υπουργών είναι μία κίνηση που έκανε ο στρατός για να δείξει τη δύναμή του, αλλά και για να καταστείλει την ανησυχία του λαού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money