Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Εν αναμονή εξελίξεων μετά τη ματαίωση του «γάμου»


Πλήθος σεναρίων και φημών πυροδότησε η δεύτερη, στα τελευταία δέκα χρόνια, προσπάθεια συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας...
...με την Alpha Bank, που οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής από τo ΔΣ της Alpha Bank, για την μεταξύ τους συγχώνευση.

Μετά πάντως την σχετική ανακοίνωση απόρριψης της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από το ΔΣ της Alpha Bank και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη επίσημη αντίδραση ή νέες ανακοινώσεις από μέρους της μίας ή της άλλης τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν τραπεζίτες και οικονομικοί αναλυτές, η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις γενικότερες εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζικών ομίλων να παραμένουν ανοικτά,

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την απόρριψη της σχετικής πρότασης από την Alpha Bank, πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς Εθνικής Τράπεζας υπήρξε έκπληξη για την απόφαση αυτή. Από την πλευρά της Εθνικής αναφέρεται ότι η νέα ισχυρή τράπεζα που θα προέκυπτε από την συγχώνευση θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των πέντε ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης και θα έδινε τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, με συνέπεια την απεξάρτηση από τρίτους. Με απώτερο αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ζητήματα ρευστότητας λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης.

Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, η πρόταση ήταν προς το συμφέρον των μετόχων της Alpha Bank, καθώς έδινε πολύ υψηλό premium, ακόμη και για ευρωπαϊκά δεδομένα. "Η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί η πρόταση", λόγος που επικαλέσθηκε η Alpha Bank, στην ανακοίνωση της που απέρριψε την πρόταση, σύμφωνα πληροφορίες από την Εθνική, ήταν ακριβώς το επιχείρημα για το οποίο η συγχώνευση θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Ενώ επισημαίνεται επίσης ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξαν ενδείξεις από πλευράς της Alpha Bank για την μη επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
zougla

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money