Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Νέο πλαίσιο για τα επιδόματα του ΟΕΚ


Νέο πλαίσιο για τα δανειοδοτικά και επιδοματικά προγράμματά του, επεξεργάζεται ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, όπως αναφέρεται σε απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Β. Κεγκέρογλου.

Το Υπουργείο είχε κληθεί να ενημερώσει τη Βουλή για τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, από τον βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ, κ. Κ. Τσιάρα, που έσπευδε να υπογραμμίσει ότι "η αναστολή των προγραμμάτων χορήγησης παροχών από τον ΟΕΚ, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αφού ανατρέπεται ο σχεδιασμός οικογενειών που είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν ή να χτίσουν το δικό τους σπίτι".

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Β. Κεγκέρογλου, με έγγραφό του, ενημερώνει το βουλευτή της ΝΔ ότι "ο Οργανισμός επεξεργάζεται ένα νέο εξορθολογισμένο πλαίσιο για το νέο δανειοδοτικό και επιδοματικό του πρόγραμμα, με συγκεκριμένη στόχευση των ομάδων δικαιούχων στις οποίες απευθύνεται κάθε πρόγραμμα, με αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις παροχής κατοικίας και δανείων, με αυστηρό καθορισμό κριτηρίων και με διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών, για τη διευκόλυνση του πολίτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασταύρωση στοιχείων".

Για την επανεκκίνηση, πάντως, των προγραμμάτων του ΟΕΚ, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρει ότι θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κεγκέρογλου, στο έγγραφο του υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας οδηγήθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ύψος των διαθεσίμων να βαίνει μειούμενο, από το 2005, λόγω κάλυψης μέρους των ταμειακών αναγκών χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

Εξάλλου, ο υφυπουργός, περιέγραψε ότι "η αύξηση των δαπανών για δάνεια, από κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και για χορήγηση ενοικίου, έγινε δυσανάλογα μεγάλη με το κατασκευαστικό πρόγραμμα να έχει μειωθεί στο 4,95 του προϋπολογισμού για το 2009".

Ο κ. Κεγκέρογλου, αναφέρει ότι τα αρνητικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα προέκυψαν λόγω αλλαγής των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στα προγράμματα του ΟΕΚ, την εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων και την αύξηση των χορηγούμενων ποσών, χωρίς προηγούμενη έρευνα και τεκμηρίωση των επιπτώσεων τους στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money