Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

"Ο Βασιλιάς μου θύμισε τον αγώνα μου με τον τραυλισμό"

"Ο Βασιλιάς μου θύμισε τον αγώνα μου με τον τραυλισμό"

Ο 43χρονος Βασίλης Παπαθανασόπουλος, δηµόσιος υπάλληλος σε περιφερειακή πόλη, προσπέρασε επιτυχώς δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος, απόρροια του τραυλισµού του. Σήµερα, µετά και την κατάλληλη επιστηµονική υποστήριξη από το 2003 σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο, έχει βελτιώσει αισθητά το λεκτικό του επίπεδο.

«Θυµάµαι που ένας από τους δασκάλους µου στο ∆ηµοτικό, επειδή ήµουν ανήσυχος µια φορά στην αίθουσα, µε κορόιδεψε µιµούµενος την τραυλή οµιλία µου. Υπήρχαν κι ελάχιστοι συµµαθητές µου που, όποτε τσακωνόµασταν, επίσης µε πείραζαν για την οµιλία µου. Αρκετές φορές πάλι οι καθηγητές µου απέφευγαν να µε φορτώνουν µε δύσκολες εργασίες, να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις στις προφορικές επιδόσεις µου. Ως ενήλικος έχασα περιστάσεις κι ευκαιρίες επικοινωνίας που αν δεν τις απέφευγα, ίσως να άλλαζαν εντελώς τη ζωή µου. Τότε ήµουνσίγουρος πως έφταιγε το τραυλισµός µου…», θυµάται.

Τώρα, ωστόσο, αναθεώρησε. «Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησα ότι κατά το παρελθόν χρησιµοποίησα ως άλλοθι τον τραυλισµό µου για να του φορτώνω όλες τις απορρίψεις, τις αποφυγές και τις απογοητεύσεις µου. Ηταν σαν να έλεγα στον εαυτό µου και στους άλλους “εγώ δεν φταίω σε τίποτα, για όλα φταίει οτραυλισµός µου!” κι έτσι ξεµπέρδευα!»,παραδέχεται.

ΟΧΊ ΠΊΑ ΑΛΛΟΘΊ. «Πλέον, όµως, έχω καταφέρει ηεκφορά του λόγου µου να µη µε επηρεάζει στις προσωπικές κι επαγγελµατικές σχέσεις µου. Οσοι µε ακούν να µιλάω, νοµίζω ότι µε κρίνουν πια από αυτά που τους λέω, όχι από το αν και πόσοτραυλίζω. Προσωπικά συνειδητοποίησα ότι σε όλη µου τη ζωή θα υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη πτυχή µου, πως η οριστική απαλλαγή από τον τραυλισµό είναι ανέφικτη. Το να είσαι, όµως, ευτυχισµένος, δεν σηµαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Σηµαίνει ότι έχεις αποφασίσει να δεις και πέρα από τις ατέλειές σου...», τονίζει.

«Ο τραυλισµός µου είναι χρόνια τώραµέρος της καθηµερινότητάς µου. Σε ανύποπτο χρόνο µε δυσκολεύειακόµα και στα απλά λόγια µου,στον τρόποεπικοινωνίας µου µε τους άλλους. Από τότε όµως που αναζήτησα τη βοήθεια ειδικών, βελτιώθηκαν σηµαντικά και η ευφράδειά µου και η χαµηλή αυτοπεποίθησή µου».

Στο φινάλε της υποψήφιας για δώδεκα Οσκαρ ταινίας «Ο λόγοςτου βασιλιά», συγκινήθηκε πολύ. Στο πρόσωπο του Κόλιν Φερθ, τουκινηµατογραφικού βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ της Αγγλίας, είδε τον εαυτό της και τον αγώνα της να αντιµετωπίσει τον τραυλισµό της. Η Μιρέλα Χωριανοπούλου,28 ετών, τελειόφοιτος τουΙστορικού -Αρχαιολογικού, έχειµάθει πλέοννα ζει µε τη λεκτικήιδιαιτερότητάτης, την αστάθεια στηνεκφορά τουλόγου της. «Τα πιο δύσκολα ήταν στην παιδική ηλικία µου, εκεί όπου στις τελευταίες τάξεις του δηµοτικού έγινε εµφανής η αδυναµία στη σωστή άρθρωσή µου. Ζοριζόµουν γι’αυτό και ζητούσα από τους δασκάλους µου να µη µου αναθέτουν ανάγνωση ή ναπω µάθηµαµπροστά στα άλλα παιδιά. Και στο γυµνάσιο και το λύκειο, προσπαθούσα επίσης να κρυφτώ. Στην πορεία κατάλαβα πως ο τραυλισµός δεν κρύβεται», λέει.

«ΤΟ ΚΡΊΣΊΜΟ ΗΤΑΝ ότι στο σχολείο µου δεν βρέθηκε έστω ένας εκπαιδευτικός να µου πει ότι έχω ζήτηµα µε τηνοµιλία µου.Μονίµως συναντούσα αδιαφορία ή και έλλειψη ικανότηταςεκ µέρους τους να αντιληφθούν έγκαιρα αυτήτη διαταραχή στη ροή της οµιλίας µου. Ούτε οιδικοί µου, βέβαια,είχαν απευθυνθεί νωρίς σε κάποιον ειδικό. Μου έδειχναν κατανόηση, αλλά και λανθασµένα πίστευαν ότι ήταν κάτι που θα µου περνούσε. Χάσαµε έτσι πολύτιµο χρόνο».

Ηταν φοιτήτρια ηκ. Χωριανοπούλου όταν πήγε µόνη της σε λογοθεραπευτή. «Μεγαλώνοντας αντιλήφθηκα ότι το µπλοκάρισµά µου γινόταν όλο και µεγαλύτερο, στα προφορικά µαθήµαταστη σχολή µου. ∆εν κοίταζα στα µάτια τον συνοµιλητή µουγιατί έτσιτραύλιζα περισσότερο. Κατά καιρούςένιωθα πως είµαι ανίκανη να κάνω ακόµη και τα πιο απλά πράγµατα. Από ένα σηµείο καιµετά, δυσκολευόµουν ακόµα και να µιλήσω στο τηλέφωνο! Ωσπου το αποφάσισα, γιατί είχα βρεθεί σε αδιέξοδο. Πήγα να το ψάξω, να δω τι είναι αυτό που έχω». ΣΗΜΕΡΑ, η Μιρέλα νιώθει άλλος άνθρωπος. Χάρη και στην καθοριστική βοήθεια που έλαβε την περασµένη χρονιά για δεύτερη φορά, απευθυνόµενη σε εξειδικευµένο Κέντρο Λόγουστην Αθήνα.Συνολικά έξι εβδοµάδες, σε δύο δόσεις, σε τετραµελές γκρουπ ήταν αρκετές για τη θεαµατική βελτίωσή της. «Εναν χρόνο πριν, δεν µιλούσα τόσο καλά όσο σήµερα! Εχω µειώσει σηµαντικά τα επίπεδα τραυλισµού µου γιατί έµαθα να ελέγχωκαι να διαχειρίζοµαι την κατάστασή µου».

ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money