Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Ομπάμα: «Ο Καντάφι θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του»


Έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο να ενωθεί κατά της «σκανδαλώδους» βίας στη Λιβύη, απηύθυνε την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε τον Μουάμαρ Καντάφι ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

«Τα δεινά και το λουτρό αίματος είναι σκανδαλώδη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του δήλωση για την κατάσταση στη Λιβύη από τον Λευκό Οίκο, δίνοντας το σήμα της εκκίνησης για ενισχυμένη διπλωματική δράση των ΗΠΑ.

«Πρέπει να τού αποδοθούν ευθύνες για την ανικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που επισύρουν οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος είχε αρχίσει να δέχεται επικρίσεις για την χαμηλών τόνων αντίδρασή του στα γεγονότα στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα γνωστοποίησε ότι στις 28 Φεβρουαρίου, υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει σε σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, γεγονός που θα τής δώσει την ευκαιρία να έχει επαφές με τους ξένους ομολόγους της για τη Λιβύη.

«Εν μέσω αυτής της κατάστασης, είναι σημαντικό οι χώρες και οι λαοί ολόκληρου του κόσμου να εκφρασθούν με μία και ενιαία φωνή και επ΄αυτού εργαζόμαστε», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρθηκε επίσης στην εμπρηστική ομιλία του Μουάμαρ Καντάφι μία ημέρα πριν.

Ο Ομπάμα κατήγγειλε «τις απειλές και τις διαταγές να πυροβολούνται οι ειρηνικοί διαδηλωτές και τις νέες τιμωρίες κατά του λιβυκού λαού».

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, με επικεφαλής την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μετά την ομιλία του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να την σχολιάσουν.

Όπως η Χίλαρι Κλίντον πριν από αυτόν, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η ασφάλεια των Αμερικανών που βρίσκονται στη Λιβύη- περί τα 650 άτομα- καθώς και πενήντα Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε επίσης για πρώτη φορά χθες ότι ένα ευρύ φάσμα μέτρων είναι διαθέσιμα για την υπόθεση της Λιβύης, ανάμεσά τους και η επιβολή κυρώσεων.

Πάντως, η επιφυλακτικότητα της Ουάσιγκτον επικρίθηκε από πολλούς σχολιαστές στον Τύπο, ακόμη και από την «ηγεσία» της δεξιάς πτέρυγας της ρεπουμπλικανής αντιπολίτευσης Σάρα Πέιλιν.

«ΟΙ ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για την μεταβολή της κατάστασης στη Λιβύη», παραδέχθηκε ωστόσο η Μαρίνα Οταγουέι, του ιδρύματος Carnegie.

Η επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, που θα εμπόδιζε την πολεμική αεροπορία του Καντάφι να βομβαρδίσει τον λιβυκό πληθυσμό, περιλαμβάνεται ανάμεσα στα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ακόμη και οι υποστηρικτές της ιδέας αυτής παραδέχονται ότι για να πεισθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή θα έπαιρνε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money