Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Στα 1.414,40 δολάρια η ουγγιά αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού


Στα 1.414,40 δολάρια η ουγγιά αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού, σήμερα Πέμπτη, ωθούμενη από τη γεωπολιτική ένταση σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική που έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.

Στις ασιατικές αγορές οι ράβδοι χρυσού άμεσης παράδοσης σημείωσαν άνοδο 0,245% φθάνοντας στα 1.414,40 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου σημείωσαν άνοδο 0,223%, φθάνοντας τα 1.414,60 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται πως πριν ακριβώς ένα μήνα η τιμή του χρυσού ήταν στα 1.328 δολάρια η ουγγιά, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου 2010 ο χρυσός είχε ανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ των 1.431,25 δολαρίων η ουγγιά.

Σύμφωνα με αναλυτές ο χρυσός είναι ευάλωτος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στην ισοτιμία του δολαρίου. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν πως μακροπρόθεσμα η τιμή του θα επηρεασθεί σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική , αλλά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την οχύρωση της Ευρωζώνης .

Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν πως όσοι επενδύουν σε χρυσό θα πρέπει να παρακολουθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, τον δείκτη αστάθειας VIX, τα spreads αποδόσεων της Ευρωπεριφέρειας έναντι του γερμανικού ομολόγου και το δείκτη δολαρίου, για να σταθμίζουν πόσο σοβαρή είναι η τάση για αποστροφή από τον κίνδυνο.

Πάντως μεσοπρόθεσμα οι προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούν τη μέση τιμή του χρυσού μεταξύ των 1.200 και των 1.500 δολ. ανά ουγγιά. Σε πραγματικούς όρους εξάλλου ο χρυσός βρίσκεται σήμερα κάτω από το μέγιστο της δεκαετίας του ΄80, δεδομένου ότι αν αποπληθωριστεί, η τότε τιμή των 850 δολαρίων ανά ουγγιά αντιστοιχεί σήμερα σε πάνω από 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβαζουμε και προτεινουμε

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money